Riktig god räkpasta som fungerar både till lunch och middag. Ett tips är att göra receptet flera gånger om och smaka av med egna, valfria kryddor. På så vis kan du göra den här räkpastan till din egen.
Kör hårt!
//Pettson
/
Räkpasta (extra krämig)
Course: Middag, LunchCuisine: ItaliensktDifficulty: 2/54
servings15
minutes20
minutes200
kcalIngredienser
Räkor – Råa, frysta räkor av god kvalitet. De kan vara skalade eller så kan du skala och rensa dem själv. Storlek spelar ingen roll, men se till att de tillagas tillräckligt länge om de är stora.
Olivolja
Smör
Vitlök
Pasta – Vilken lång pasta som helst fungerar bra. Jag valde spaghetti, men du kan till exempel använda tagliatelle, linguine eller papardelle.
Grädde – Vispgrädde fungerar bäst. Det höga fettinnehållet emulgerar fint med pastavattnet vilket ger en silkeslen och krämig gräddsås. Matlagningsgrädde fungerar också – men räkna med att det får koka lite längre och kanske inte bli lika krämigt och tjockt.
Parmesan – En viktig smak i den här rätten! Välj gärna den bästa parmesanen du kan hitta.
Salt
Peppar
Färsk persilja
Paprikapulver
Gör så här
- Koka upp vatten i en medelstor kastrull och salta det. Tillsätt din pasta och koka tills den är al dente. När pastan är redo, spara ca 2,5 dl av pastavattnet och häll av pastan.
- Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och tillsätt olivoljan. Stek räkorna i en minut, krydda sedan med salt, peppar och paprikapulver.
- Fortsätt att tillaga räkorna tills de är rosa. Ta sedan bort räkorna från pannan och ställ åt sidan.
- Smält smöret i samma panna och tillsätt vitlöken, koka i 30 sekunder eller tills den är doftande. Tillsätt grädden och använd en stekspade för att lösa upp de smakrika resterna från pannan.
- Tillsätt parmesan och låt den smälta. Häll sedan i det sparade pastavattnet och låt det sjuda i en minut. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Blanda pastan med såsen tills den är väl täckt. Tillsätt räkorna igen för att försiktigt värma upp dem, garnera med färskhackad persilja och servera.
Munvattnarvideo på räkpastan
Noteringar
- Koka pastan tills den är precis al dente. Du ska ju blanda pastan med såsen sedan på låg värme och vill undvika att den blir överkokt.
- Om du kör med frysta räkor kommer en del vätska att rinna ut under tillagningen, vilket är okej eftersom det bara tar någon minut att koka ner den (inte tillräckligt lång tid för att räkorna ska bli överkokta, alltså). Det är dock rekommenderat att tina räkorna helt före tillagning för bättre resultat, så att de är så torra som möjligt.
- Glöm inte att spara lite av pastavattnet som det står i instruktionerna! Det är rikt på stärkelse och adderar fin konsistens till såsen.
Riktigt gott! Kan rekommenderas till hundra procent.