Exakt vad som anses vara en nyttig kycklinggryta råder det kanske inte fullständig konsensus om. Här delar Pettson med sig av ett recept som vi tror att de flesta dietister skulle anse som hälsosamt. Inte bara är det bra för kropp och sinne – det är faktiskt riktigt gott också.
Nyttig kycklinggryta
Course: Middag/LunchCuisine: InternationelltDifficulty: 2/54
Portioner30
minutes20
minutes75
kcal50
minutesNyttig kycklinggryta med morot, selleri och smakrik buljong.
Ingredienser
2 tsk rapsolja
4 stycken kycklinglår utan skinn och ben, skurna i 3-4 cm stora bitar (cirka 450 gram)
4 medelstora morötter, tunt skivade (ca 2 dl)
2 stjälkar selleri, tunt skivade (ca 1 dl)
1 medelstora purjolök, tunt skivad (ca 1 dl)
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl kycklingbuljong (gärna med mindre salt)
1 medelstor potatis, tärnad (ca 1,5 dl)
2 dl frysta hari covert
2 tsk färsk rosmarin, hackad eller 1 tsk torkad rosmarin
1/4 tsk malen svartpeppar
1 dl lättmjölk
1 msk mjöl
Krossad svartpeppar
Gör så här
- Värm oljan i en tjockbottnad gryta över medelhög värme.
- Tillsätt kyckling, morötter, selleri, purjolök och vitlök. Koka och rör om i 5 till 8 minuter eller tills kycklingen är brun på alla sidor och grönsakerna börjar mjukna.
- Rör i kycklingbuljong, potatis, gröna bönor, rosmarin och malen svartpeppar. Koka upp och sänk sedan värmen.
- Låt sjuda under lock i 20 till 25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och kycklingen är helt genomkokt.
- Medan det sjuder vispar du ihop mjölk och mjöl i en liten skål tills det är slätt och fint.
- Rör ner blandningen i grytan.
- Koka upp igen och sänk sedan värmen.
- Koka och rör om i cirka 2 minuter eller tills blandningen är tjocknad.
- För servering slevar du bara upp grytan i fyra skålar. Strö gärna över lite krossad svartpeppar.
Inspiration för servering
Noteringar
- Tips! Vissa gillar lite extra salt till det här receptet. Tänk dock på att det kan vara klokt att vara sparsam med saltkonsumtionen, av hälsoskäl.
Är kycklinggryta nyttigt?
Det kan det absolut vara. I receptet ovan finns det gott om hälsosamma grönsaker. Satsa gärna på bra råvaror (närodlade och ekologiska) om du har möjlighet.
Vad gäller kycklingbuljongen kan det vara klokt att välja en med lite lägre natriuminnehåll (om du inte har tid/lust att göra buljongen själv). Det är inte ovanligt att ha ett relativt högt intag av natrium, vilket enligt Livsmedelsverket kan bidra till högre blodtryck.
Mycket fiber och protein för lite kalorier
Den här kycklinggrytan är packad med grönsaker och kyckling. Grönsakerna innehåller vitaminer, mineraler och fiber. Proteinet i kycklingen fyller många funktioner i kroppen och gör dig dessutom mätt på få kalorier