Semlor är som godast när de är riktigt luftiga. Så varför är så många semlor degiga – och vad är hemligheten för att få dem riktigt luftiga och lätta? Nyckeln ligger i jäsningen.
Luftiga Semlor
Course: DessertCuisine: SvensktDifficulty: 3/5Portioner
12
SemlorFörberedelser
20
minutesTillagningstid
10
minutesKalorier (per 100g)
300
kcalTidsåtgång
2
hoursRecept på lättiga och luftiga semlor. Perfekt för semmeldagen eller när du vill lyxa till det till kaffet.
Ingredienser
•25 g färsk jäst
•2,5 dl mjölk, fingervarm (37°C)
•1 dl strösocker
•1 ägg
•75 g smör, rumsvarmt
•1 krm salt
•1 tsk kardemumma, nymald
•7-8 dl vetemjöl
- Fyllning:
•200 g mandelmassa
•1-2 msk mjölk
•3 dl vispgrädde
•Florsocker för dekoration
- Utrustning:
•Bunke
•Visp
•Bakplåtspapper
•Bakplåt
•Köksmaskin med degkrok eller händer för knådning
•Kavel
•Slickepott
•Skål
•Galler för avsvalning
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över den fingervarma mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
- Tillsätt strösocker, ägg, salt och kardemumma. Rör om väl.
- Börja med att tillsätta cirka 6 dl av mjölet. Arbeta degen i en köksmaskin med degkrok eller för hand tills degen börjar släppa från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl efter behov tills degen är mjuk och elastisk.
- Skär det rumsvarma smöret i små bitar och tillsätt det i degen. Arbeta degen i ytterligare 10 minuter tills smöret är helt inarbetat och degen är smidig.
- Täck bunken med en ren kökshandduk och låt degen jäsa i en varm, dragfri plats i cirka 1 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
- Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en boll och lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Låt semlebullarna jäsa under en kökshandduk i ytterligare 30-45 minuter.
- Förvärm ugnen till 200°C. Grädda semlorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.
- Skär av ett lock på varje semla. Gröp ur lite av innanmätet och blanda det med riven mandelmassa och lite mjölk till en krämig konsistens. Fyll semlorna med mandelmassan.
- Vispa grädden fluffig och spritsa eller klicka den över mandelmassan. Lägg tillbaka locken på semlorna och pudra dem med florsocker.
Serveringsförslag
Tips
- För extra luftiga semlor, se till att degen inte blir för kompakt av för mycket mjöl.
- Kreativt serveringsförslag: gör en semmeltårta som bildtårta och servera vid högtider.
- Låt semlebullarna svalna helt innan du fyller dem, annars kan grädden smälta.