Hoppa till innehåll
Hem » Luftiga semlor

Luftiga semlor

Semlor är som godast när de är riktigt luftiga. Så varför är så många semlor degiga – och vad är hemligheten för att få dem riktigt luftiga och lätta? Nyckeln ligger i jäsningen. 


Luftiga Semlor

Recipe by PettsonCourse: DessertCuisine: SvensktDifficulty: 3/5
Portioner

12

Semlor
Förberedelser

20

minutes
Tillagningstid

10

minutes
Kalorier (per 100g)

300

kcal
Tidsåtgång

2

hours 

Recept på lättiga och luftiga semlor. Perfekt för semmeldagen eller när du vill lyxa till det till kaffet.

Ingredienser

  • •25 g färsk jäst

  • •2,5 dl mjölk, fingervarm (37°C)

  • •1 dl strösocker

  • •1 ägg

  • •75 g smör, rumsvarmt

  • •1 krm salt

  • •1 tsk kardemumma, nymald

  • •7-8 dl vetemjöl

  • Fyllning:
  • •200 g mandelmassa

  • •1-2 msk mjölk

  • •3 dl vispgrädde

  • •Florsocker för dekoration

  • Utrustning:
  • •Bunke

  • •Visp

  • •Bakplåtspapper

  • •Bakplåt

  • •Köksmaskin med degkrok eller händer för knådning

  • •Kavel

  • •Slickepott

  • •Skål

  • •Galler för avsvalning

Gör så här

  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över den fingervarma mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
  • Tillsätt strösocker, ägg, salt och kardemumma. Rör om väl.
  • Börja med att tillsätta cirka 6 dl av mjölet. Arbeta degen i en köksmaskin med degkrok eller för hand tills degen börjar släppa från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl efter behov tills degen är mjuk och elastisk.
  • Skär det rumsvarma smöret i små bitar och tillsätt det i degen. Arbeta degen i ytterligare 10 minuter tills smöret är helt inarbetat och degen är smidig.
  • Täck bunken med en ren kökshandduk och låt degen jäsa i en varm, dragfri plats i cirka 1 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
  • Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en boll och lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Låt semlebullarna jäsa under en kökshandduk i ytterligare 30-45 minuter.
  • Förvärm ugnen till 200°C. Grädda semlorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.
  • Skär av ett lock på varje semla. Gröp ur lite av innanmätet och blanda det med riven mandelmassa och lite mjölk till en krämig konsistens. Fyll semlorna med mandelmassan.
  • Vispa grädden fluffig och spritsa eller klicka den över mandelmassan. Lägg tillbaka locken på semlorna och pudra dem med florsocker.

Serveringsförslag

Tips

  • För extra luftiga semlor, se till att degen inte blir för kompakt av för mycket mjöl.
  • Kreativt serveringsförslag: gör en semmeltårta som bildtårta och servera vid högtider.
  • Låt semlebullarna svalna helt innan du fyller dem, annars kan grädden smälta.

 

Be the first to write a review

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *