
Fläskytterfilé i sockerkaksform med lingon
Ett saftigt och smakfullt recept där fläskytterfilén tillagas i ugn med en härlig sås av grädde, lingon och kryddor. Den långa tillagningstiden i låg temperatur ger ett fantastiskt mört kött som smälter i munnen. Perfekt för söndagsmiddagen eller när du vill imponera på gästerna. Pettson rekommenderar!
Portioner
6 portioner
Tillagningstid
90 minuter
Svårighetsgrad
Medel
Ingredienser
- 1.2 kg fläskytterfilé
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl lingonsylt
- 2 msk soja
- 1 st köttbuljongtärning
- salt och svartpeppar
Till såsen
- 1 dl vispgrädde
- 2.5 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- sky från formen
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Putsa köttet från eventuellt fett och senor.
- Lägg köttet i en avlång sockerkaksform (ca 2 liter).
- Blanda grädde, lingonsylt, soja och smulad buljongtärning i en skål. Krydda med salt och peppar.
- Häll blandningen över köttet i formen.
- Tillaga i ugnen i 90 minuter. Ös köttet med sky 2-3 gånger under tiden.
- Ta ut köttet och låt vila inlindat i folie i 10-15 minuter.
- Under tiden, sila av skyn till en kastrull för såsen.
- Koka upp sky och grädde. Vispa ut mjölet i kallt vatten och red av såsen under omrörning.
- Skiva köttet och servera med såsen och valfria tillbehör.
Tips
Prova att variera smaken genom att byta ut lingonsylten mot rårörda lingon eller svartvinbärsgelé.
Servera gärna med pressad potatis eller potatismos och en fräsch grönsallad.