Hoppa till innehåll
Hem » Stolt fjällskivling – Recept (med pasta eller ris)

Stolt fjällskivling – Recept (med pasta eller ris)

Stolt fjällskivling. Svamparnas Rolls-Royce – enligt vissa i alla fall. Här får du ett mustigt och välsmakande recept med den goda matsvampen. Servera med pasta eller ris.


Stolt Fjällskivling

Recipe by PettsonCourse: Middag/LunchCuisine: Internationellt, SvensktDifficulty: 2/5
Portioner

4

Portioner
Prepp-tid

10

minutes
Tillagningstid

20

minutes
Kalorier (per 100g)

120

kcal
Tidsåtgång totalt

30

minutes

Recept på stolt fjällskivling med vitt vin och fräschörer. Glöm inte att koka upp pasta, ris eller annat komplement du önskar.

Ingredienser

  • 400 gram stolt fjällskivling

  • 2 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 liten gul lök

  • 1 dl vitt vin

  • 2 msk färsk persilja, hackad

  • Salt och peppar efter smak

  • 4 portioner kokt pasta eller ris, för servering

Gör så här

  • Rengör svampen genom att borsta bort smuts och skär i jämnstora skivor.
  • Skiva svampen.
  • Finhacka gullök och vitlök.
  • ärm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken och vitlöken, och fräs tills löken blir genomskinlig och vitlöken mjuk.
  • ägg i svampskivorna och stek tills de börjar få färg.
  • äll i det vita vinet och låt det sjuda tills större delen av vätskan har avdunstat.
  • Krydda: Smaka av med salt och peppar. Strö över den hackade persiljan precis innan servering.

Noteringar

  • Var försiktig när du rengör fjällskivlingen! Använd en mjuk borste eller en fuktig trasa för att undvika att skada svampen.
  • Vill du ha en lite mer mustig och krämig sås? Tillsätt grädde eller creme fraiche mot slutet och låt puttra en stund.
  • Andra färska örter så som rosmarin eller timjan kan ersätta, eller komplettera, persiljan.

Lär dig plocka rätt svamp

Det finns en liten risk att förväxla stolt fjällskivling med rodnande fjällskivling. Rodnande fjällskivling har orsakat lättare fall av förgiftning och är alltså inte att rekommendera som matsvamp.

Stolt fjällskivling vs. rodnande fjällskivling

Det enklaste sättet att skilja dem kan man observera foten under ringen. Stolt fjällskivling kännetecknas av en brun, tvärvattrad fot, medan rodnande fjällskivling har en slät och enfärgad fot.

Vidare förändras köttets färg hos rodnande fjällskivling när man skär i det. Färgen övergår från vitt till rosa och orange, och slutligen till brunt. Både stolt och rodnande fjällskivling har mörka fjäll på en ljusare hatt, till skillnad från panterflugsvamp och brun flugsvamp som har ljusa fläckar på en brun eller mörk hatt.

4.5 based on 2 reviews

2 kommentarer till “Stolt fjällskivling – Recept (med pasta eller ris)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *